Ball of light – fun time in Noord Holland!

Ja, je hebt helemaal gelijk – ball of light fotografie heeft niets met mijn klanten te maken! Toch wil ik er graag een blog aan wijden, gewoon omdat het leuk is om te doen.

Ball of light – Denis Smith

Hoe ik op het idee kwam weet ik niet eens meer. Waarschijnlijk zag ik ergens op het internet iets voorbij komen dat mijn aandacht trok. Ik had het erover met vrienden en iemand stuurde mij een link naar de website van Denis Smith. Denis Smith was de eerste persoon die ball of light fotografie echt super uitgebreid heeft uitgewerkt. Wat begon als een hobby is in een razend tempo uitgegroeid tot een techniek waar hij wereldberoemd mee is geworden. Hij fotografeerde op de mooiste plekken en werkte met verschillende kleuren, maten en meerdere ballen in één foto. In dit filmpje hoor je waarom hij ermee begon, wat zijn techniek is en zie je een voorbeeld shoot. Het duurt wel 15 minuten, dus pak er wat drinken bij ofzo.

Een aantal van mijn favoriete voorbeelden van zijn werk, met dank aan Denis voor de toestemming om zijn foto’s te gebruiken:

ball of light by denis smith

ball of light by denis smith denis_smith_3

ball of light by denis smith ball of light by denis smith
(© Denis Smith)

Mijn eigen probeersels

9 maart 2012 – Daar gingen we dan, Peter Welp en ik. Op weg voor onze eerste poging. We waren uit eten geweest in Monnickendam en togen nu naar Marken. Op zoek naar een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling, met tassen vol lampjes en touwtjes en natuurlijk mijn camera, statief en draadontspanner. Op een dijkje vonden wij een oud reclamebord – dat kon nog wel eens interessant zijn. Dus, opstellen maar en schieten … maar hoe maak je zo’n bal? Je bindt een lampje aan een touwtje en draait daar cirkels mee – klinkt simpel, maar dat is het niet. Ik heb een zeer vermakelijk poging gedaan, gelukkig had Peter zich wel al enigzins in de techniek verdiept. Het handigste is om je middelpunt op de grond te markeren. Zorg dat het laagste punt van je cirkel daar boven blijft. Dan schuifel je zelf in een klein cirkeltje om dat middelpunt heen. Uiteindelijk hebben wij om het reclamebord iets zichtbaarder te maken ook nog wat uitgelicht met een zaklamp. Best tevreden met ons eerste resultaat, maar we waren wel tot op het bot verkleumd, dus snel naar een cafeetje voor wat warms!

mislukte poging Peter's bal eindresultaat ball of light Marken

Bij de molen van De Breek

29 september 2012 – Onze tweede sessie was lekker dicht bij huis voor mij – de molen van De Breek in Etersheim. Een leuke back drop dacht ik. We hadden volle maan en het zag er redelijk helder uit. De molen staat op een terp, om al te veel vervorming te voorkomen moest ik dus ook wat hoger staan. Gelukkig was daar een plek voor, alleen dat maakte wel dat ik niet kon wisselen van invalshoek. Het maanlicht zou nu slechts zijdelings op de molen vallen, waardoor de molen meer een silhouet zou worden. Gelukkig had iemand blijkbaar een lampje aangelaten in de molen. Een klein raampje zorgde voor een speels element in het grote donkere vlak. Nu de grote vraag: Kunnen wij ook meerdere ballen in één foto maken?

Ball of light bij molen De Breek Balls of light bij molen De Breek

Nachtelijk avontuur

21 augustus 2013 – Na een druk jaar was het eindelijk weer eens zover. Ik zou er met Peter op uit gaan. Deze keer zochten we het wat dichter bij zijn huis. We gingen naar Spaarnwoude. We parkeerden bij de indoor skibaan en gingen door een hekje het park in. Er staan in dit park een paar enorme constructies van beton die een mooie achtergrond konden vormen. Toch ook hier weer een probleem, er was erg veel lichtvervuiling. We experimenteerden wat met sluitertijden en vormen, de tunnel was geen succes. Al met al kostte het toch wat meer tijd dan we dachten. Zullen we toch ook nog op dat paadje? Ja joh, dat is weer eens wat anders. Uiteindelijk hadden we toch wel een aantal leuke foto’s toen we naar de auto liepen. Hé, het hekje zit op slot … nou ja, zo oud en stijf zijn we ook weer niet, dus wij klauterden eroverheen. Een groter probleem was dat het hek van het parkeerterrein ook op slot zat. “Maar het gras was zo hoog! Ik dacht dat dit hek nooit dicht ging”, zei Peter. Er stonden nog een auto en een scooter op het terrein, dus maar even aangebeld bij het gebouw. Geen reactie. Het telefoonnummer op de sticker van het beveiligingsbedrijf gebeld. Niet bij ons bekend meneer, iedereen kan wel zo’n sticker op zijn deur plakken! Zullen we het hek openbreken? Mijn nummerbord is wel al zeer grondig geregistreerd door die beveiligingscamera … toch maar niet dus. Dat werd in de auto slapen. Gelukkig was het een milde avond (anders hadden we het ook niet zo lang uitgehouden natuurlijk). Toen zagen we aan de andere kant van het terrein nog een hek, laat dat hek nou niet op slot zitten! Pfffff, toch lekker naar mijn eigen bedje! Hier is ons eindproduct:

Ball of light Spaarnwoude Ball of light Spaarnwoude

Ball of light Spaarnwoude Ball of light Spaarnwoude

Inmiddels zijn we weer een jaar verder, en er staat al een nieuwe sessie gepland. Kijken of we de ballen iets netter kunnen krijgen en misschien eens een locatie zoeken waar we met spiegeling in het water kunnen werken. Weet jij een leuke locatie in Noord Holland met weinig lichtvervuiling voor ons? We moeten er wel tot na middernacht kunnen blijven zonder opgesloten te worden … 😉

1 Reactie