Hieronder vind je het antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur mij even een berichtje.

Heb je een fotografie opleiding gedaan?

Ja, ik heb de vakopleiding aan de Fotovakschool gedaan en ben gediplomeerd vakfotograaf.

Gebruik je professionele apparatuur?

Ja, ik gebruik professionele Nikon camera’s en lenzen

Wat gebeurt er wanneer je camera stuk gaat tijdens een fotoshoot of reportage?

Ik heb altijd extra apparatuur bij me zodat de fotoshoot of reportage gewoon door kan gaan.

Wat gebeurt er wanneer jij ziek bent op de dag van de fotoshoot/reportage?

Als dat kan wordt de fotoshoot verzet. Wanneer dit niet mogelijk is dan zoek ik een vervanger.

Mag ik je foto's op facebook of andere social media gebruiken?

Wat is de wet op auteursrecht?

De wet op auteursrecht beschermt de maker van een uniek werk, in mijn geval mijn foto. De wet regelt dat je bij gebruik van de foto de naam van de fotograaf moet vermelden, je mag de foto niet zomaar gebruiken voor commerciële doeleinden, en je mag niets veranderen aan de foto (dus geen filters eroverheen en niet bijknippen).

Wanneer ik op de foto sta en ervoor betaald heb is de foto toch van mij?

Nee, dit is in de Nederlandse wet een beetje anders geregeld. Jij hebt portretrecht en mag de foto dus privé zoveel gebruiken en zo vaak afdrukken als je wilt. De fotograaf heeft het auteursrecht omdat hij/zij de maker is van het beeld.

Krijg ik alle digitale bestanden?

Nee, je krijgt nooit alle bestanden en ik, als artiest, bepaal welke bestanden wel of niet aan mijn criteria voldoen. Ik maak veel foto’s. Hier zitten altijd foto’s tussen die als ‘oefenmateriaal’ gezien kunnen worden. Dan ben ik nog aan het zoeken naar het juiste licht, de ideale hoek of ik wacht op het moment supreme. Alleen de foto’s waar ik tevreden over ben worden aangeboden en indien nodig netjes afgewerkt. Meestal wordt er vantevoren afgesproken hoeveel foto’s worden geleverd (behalve bij een uitvaartreportage).

Hoe krijg ik de digitale bestanden?

Ik stuur de digitale bestanden meestal per WeTransfer. Jullie krijgen een email met een link waarmee jullie binnen een bepaald aantal dagen de foto’s kunnen downloaden.

Ik heb de WeTransfer link laten verlopen, hoe kom ik nu aan mijn foto's?

Laat mij dit per email weten, dan stuur ik jullie de foto’s nog een keer.

Ik heb niet genoeg opslagruimte op mijn computer, hoe kan ik de foto's nu bewaren?

Je kan een USB stick kopen en de foto’s daarop opslaan.

Ik zie dat je geen bruiloften en portretten meer doet, maar ik wil jou hier toch voor inhuren, kan dat?

In uitzonderlijke gevallen, wanneer een klant echt naadloos bij mij aansluit, neem ik nog wel bruiloften en portret shoots aan. Denk jij zo’n geval te zijn, neem dan gerust even contact met me op.

Ik ben een healer/lichtwerker/spiritueel goeroe en wil graag met je samenwerken. Wat zijn de mogelijkheden?

Ik kan je op verschillende manieren van dienst zijn. Het liefst fotografeer ik je terwijl je werkelijk jouw ding doet, maar wel op een plek met goede lichtomstandigheden zodat we een goede basis voor mooie foto’s hebben. Het fotograferen doe ik zo vloeiend mogelijk en ik hoor regelmatig van klanten dat zij niet meer door hadden dat ik al fotograferend aanwezig was. Ook kan ik mooie foto’s maken van de hulpmiddelen die jij bij je werk gebruikt. Muziekinstrumenten, stenen, kruiden, mandala’s, etc., ik breng ze graag mooi in beeld.