Familie shoot als herinnering

Vandaag is de herdenkingsbijeenkomst voor Maarten Hellingman. Hij is in ons dorp geboren en getogen, zijn hele leven zeer actief geweest en nu helaas gestorven. Maar hij zorgde voor zijn familie nog voor een mooie herinnering.

Familieshoot met Pasen

Ongeveer vijf weken geleden kreeg ik een telefoontje, of ik misschien op eerste paasdag een familieshoot wilde doen. Gewoonlijk zou ik hier nee op zeggen, pasen met mijn gezin vind ik toch ook wel gezellig, maar er waren bijzondere omstandigheden. Maarten, die de fotoshoot voor zijn verjaardag had gekregen, had net te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven had. Met pasen zou de hele familie bij elkaar zijn voor een paasbrunch, natuurlijk kom ik dan op eerste paasdag fotograferen.

Snel slechter

Helaas ging het snel achteruit met Maarten, en de paasbrunch ging niet door. Maar die fotoshoot, dat wilde hij toch wel heel graag. Op zijn paasbest ging de hele familie op de foto. Maak ook maar een paar mooie foto’s van mij alleen, zei Maarten, voor op de kist. Dat is dan wel even slikken hoor. We dronken samen koffie en er werd gevraagd waar ik woonde. Er verdween even iemand om een foto te halen. Wat bleek? Maarten was geboren op de plek waar ik nu woon! De foto was van de boerderij die vroeger op de plek van ons woonhuis stond. Wat ontzettend toevallig.

Foto van oude boerderij Warder - een mooie herinnering

De familiefoto

De dag na de shoot werd ik weer gebeld, Maarten was al aan de morfine, of ik snel een foto van de hele familie kon sturen zodat hij die nog kon zien. Familiefoto’s zijn niet het makkelijkst, omdat altijd wel iemand zijn ogen dicht heeft of een andere kant op kijkt, maar diezelfde dag werkte ik er één netjes af en stuurde ik hem. Maarten was er erg blij mee hoorde ik. Tijdens het afwerken van de andere foto’s heb ik toch vaak moeten slikken. Prachtige foto’s van een intiem momentje tussen Maarten en zijn vrouw, wat was ik blij dat ik die had gevangen. Maarten, trots als een pauw, met zijn hele familie om zich heen. Alle kleinkinderen bij elkaar, waar natuurlijk in bijna alle foto’s één van de jongens zijn tong uitstak. Jonge liefde bij de kleinkinderen. Zo mooi om te zien allemaal.

Mooie herinnering

Afgelopen maandag ging ik condoleren, vorige week is Maarten overleden. In de gang, bij het condoleance register, stond een van de portretten die ik van Maarten maakte. Het voelde erg raar om die kwajongen, die zijn tong uitstak, nu zo serieus te zien en te condoleren. Om al die mensen die ik zo kort geleden op de foto had gezet nu de hand te schudden en sterkte te wensen. Ondanks hun verdriet kreeg ik van een aantal van hen te horen hoe blij ze waren met de foto’s en hoe blij Maarten was geweest. Dat is toch een mooie laatste herinnering aan hem. Ik ben erg dankbaar dat ik dat heb mogen verzorgen.

Vandaag is de herdenkingsbijeenkomst. De crematie is in besloten kring. Lieve familie Hellingman, ik wens jullie ontzettend veel sterkte en ik bewonder jullie kracht in deze laatste periode.