Natuurbegraafplaats Maashorst

Vorig jaar ging ik op mijn verjaardag naar Natuurbegraafplaats Maashorst. Raar uitje op je verjaardag? Ja oke, een beetje wel, maar als afscheidsfotograaf ben ik nu eenmaal wel erg geïnteresseerd in mooie plekken voor een afscheid.

Wandelen

Oke, ik geef toe, ik kwam hier niet als verjaardagsuitje, maar voor een bijeenkomst van het Nederlands Collectief van Afscheidsfotografen. Maar het gebied is mooi genoeg om op een dag gewoon eens te gaan wandelen. Een plukweide met bloemen, mooie velden met hoog gras en bos dat zoveel mogelijk in de natuurlijke staat is teruggebracht.

natuurbegraafplaats Maashorst doorkijkje naar weide

Rustgevend gebouw

Ook het gebouw is mooi en rustgevend. Er zijn verschillende zithoeken, ingericht met mooie natuurlijke materialen en tinten en op heel veel plekken hangen mooie natuurfoto’s aan de muur.

natuurbegraafplaats Maashorst zithoekje

natuurbegraafplaats Maashorst zithoekje 2

natuurbegraafplaats Maashorst zithoekje 3

 

Binnen of buiten een afscheidsceremonie

Er kan binnen en buiten een afscheid georganiseerd worden. Binnen is een mooie, ruime zaal met een enorme glaswand. Hierdoor lijkt het eigenlijk toch net alsof je een beetje buiten bent, want je kijkt uit over een prachtig veld. Ook deze zaal is gedecoreerd met natuurlijke materialen in fijne, warme tinten.

natuurbegraafplaats Maashorst grote zaal

Boomschijven als aandenken

Wanneer je dan gaat wandelen zie je hier en daar een schijf van een boom liggen. Sommigen zijn nog heel wit en anderen zijn al zo donker ze bijna niet meer opvallen tussen de blaadjes en het gras. Op de schijf een naam en data … een grafsteen die langzaam weer opgaat in de natuur.

Natuurbegraafplaats Maashorst te Schaik - boomschijven in het gras

De paden hebben namen, zodat je niet verdwaalt, en hier en daar staat een bankje om even uit te rusten of aan diegene die je hier achterliet te zitten denken terwijl je het troostende groen op je in laat werken.

Natuurbegraafplaats Maashorst te Schaik - de paden hebben namen

Natuurbegraafplaats Maashorst te Schaik - bankje

Natuurbegraafplaats Maashorst te Schaik - naambordje naast pad

Alleen inheemse bloemen

Hier en daar zie je een bloemstuk liggen, maar die blijven daar niet te lang. Alleen inheemse bloemen kunnen blijven liggen. Die mag je van het plukveld halen. Door de ontzettend droge zomer is er op het moment van ons bezoek niet zo heel veel diversiteit in het plukveld, maar ik vind het een erg sympathiek idee.

Natuurbegraafplaats Maashorst te Schaik - bloemstukken mogen even blijven

Wat wil jij na je dood?

Heb jij er al eens over nagedacht wat je wilt na je dood? Weten jouw naasten dat? Door mijn beroep merk ik dat ik er bewuster mee om ga. Ik weet graag wat mijn ouders, mijn partner en mijn kinderen willen en ik kan ze nu ook nog wat meer vertellen over de mogelijkheden. Iemand zei: “Dat mogen jullie zelf beslissen,” maar wanneer de nabestaanden er verschillende ideeën op na houden dan kan dit voor onnodige spanning zorgen. Bepaal het dus liever vooraf.

Maar voor nu – CARPE DIEM!