Newborn fotografie

Newborn fotografie is echt een specialiteit. Wat fijn dat sommige specialisten hun vak ook graag aan anderen leren!

Workshop bij Brenda OlieWorkshop Newborn Fotografie

Op 24 april stapte ik ’s ochtends vroeg in de auto. Ik had een aardig eindje te gaan, naar Krimpen aan den IJssel. Ik besloot het laatste stukje een alternatieve route te nemen en reed door Capelle aan den IJssel, waar ik ben opgegroeid. Leuk om een aantal ‘landmarks’ terug te zien. De kerk met de horentjes bijvoorbeeld en de sluis. Maar wat is er ook veel veranderd! Vroeger fietste ik iedere week van Capelle naar Krimpen om daar naar de schaakclub te gaan.

Maar nu kom ik voor iets heel anders! Brenda Olie geeft speciaal voor leden van fotolumni een workshop Newborn Fotografie. Leuk om hier een paar oud studiegenoten tegen te komen!

De fotostudio

Het was even zoeken, maar dan heb je ook wat. Wanneer ik binnenloop in het oude schoolgebouwtje zie ik meteen een paar prachtige foto’s van Brenda’s hand hangen. De studio is een fijne, lichte ruimte met open steigerhouten kasten. Op de enorme steigerhouten tafel staat thee en koffie klaar met heerlijke boterkoek. Ik vergaap me aan de grote collectie omslagdoeken, manden, schalen en wollen dekentjes. Ook heeft Brenda leuke kinderkleertjes hangen voor de iets grotere kinderen en mutsjes en haarbandjes voor de kleintjes.

Brenda OlieDe docente

Brenda vertelt dat zij zelf geen kinderen heeft. Om te oefenen met het oppakken en inwikkelen kocht zij een ‘dummie’. Deze pop lijkt heel erg op een echte baby en heeft ook een representatief gewicht. Het enige jammere is dat de armpjes en beentjes niet kunnen buigen. We krijgen mooie verhalen te horen over hoe zij haar pedagogische ervaring inzet in haar werk en over leuke gebeurtenissen met ouders en kinderen. En hoe mensen haar feliciteerden met de kleine … hahaha!

Brenda’s moeder blijkt coupeuse te zijn, een gouden combinatie. Zij ontwerpt en maakt kleertjes en accessoires die Brenda niet alleen gebruikt bij haar shoots, maar ook te koop aanbiedt in haar webshop.

Theorie & praktijk

We beginnen met een heleboel theorie. Tijden, houdingen, temperaturen, do’s en don’ts, tips om de baby in slaap te krijgen en de belangrijkste tips: Ben op alles voorbereid en relax! Dan mogen we eindelijk iets doen. De pop komt tevoorschijn en we leren een paar verschillende wikkel methodes. Zo makkelijk als het bij Brenda lijkt is het dus niet, maar het lukt gelukkig wel.

Newborn met de iPhone   Newborn met de iPhone  Newborn met de iPhone

Nu kunnen we een paar foto’s maken – net echt! Nou ja, bijna dan. Dat witte lijfje hoort natuurlijk niet en de teentjes zijn ook net niet fluffy genoeg. En deze baby slaapt door, ook als je verschrikkelijk loopt te stuntelen. Ik maak vooral foto’s met mijn iPhone, om opzet en opstelling vast te leggen. Maar uiteindelijk kan ik het niet laten om ook een paar ‘echte’ foto’s te maken.

newborn fotografie workshop brenda olie

newborn fotografie workshop brenda olie

Proefkonijn

Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik veel van kleine kinderen houd. Mijn muzieklessen waren voor baby’s tot peuters. Dit fotografisch vakgebied wil ik dus heel graag verder verkennen! Nu alleen nog wat materialen verzamelen en op zoek naar proefkonijnen. Ben jij in verwachting (of ken jij iemand) en lijkt dit je leuk? Neem dan even contact op.

Met veel dank aan Brenda Olie Fotografie en Fotolumni!

1 Reactie
  • Freya

    8 mei 2015 at 15:18

    Morgen, 8 mei, heb ik mijn eerste echte Newborn shoot. Een vriendin van een vriendin wilde wel proefkonijn zijn. Ik heb er heel veel zin in! Wordt vervolgd …