Ball of light met reflectie

Een supermaan, daar moet je als fotograaf natuurlijk gebruik van maken. Voor mij en Peter was het een goed excuus om eindelijk weer eens een Ball of Light project te doen.

Ball of Light

Voor wie mijn vorige blog hierover gemist heeft, ball of light is een techniek met een lampje aan een touwtje waar je terwijl je het rondslingert een rondje mee loopt. Intussen neem je een foto met een hele lange sluitertijd. Je krijgt dan op de foto een bal van licht te zien die uit allemaal lijntjes bestaat. De lange sluitertijd zorgt ervoor dat je ook de omgeving goed op de foto krijgt. De uitdaging in het dichtbevolkte Nederland is om een plek met weinig omgevingslicht te vinden.

Reflectie in water

Peter en ik hebben al een paar keer zo’n project gedaan, maar ik wilde deze keer eens experimenteren met reflectie in water. Water genoeg bij mij in de buurt! We klommen de dijk over richting uiterwaarden. Daar maakten we een start bij een slootje met op de achtergrond de dijk met schaapjes. De eerste bal werd nog niet zo mooi rond, het is altijd weer een beetje inkomen.

Ball of Light voorbereidingen - Warder  Ball of Light Warder - IJsselmeerdijk

Peter had deze keer ook een tros veelkleurige lampjes meegebracht. Er was alleen een probleempje met het contact waardoor de bal eerst een soort vliegende kwal werd. Ook leuk!

Ball of Light - tros veelkleurige lampjes Ball of Light - vliegende kwal Ball of Light - veelkleurige bal

Hekje erbij

Om de foto’s wat interessanter te maken zochten we naar wat ‘attributen’ in het landschap. Een hek en een waterplas boden uitkomst. Om begin en einde van de bal ook mooi te krijgen werkten we met een zwarte doek die ik even voor de lens hield. Of het hierdoor kwam of door de wind weet ik niet, maar de foto’s zijn helaas wel allemaal een beetje bewogen.

Ball of Light - Hek en plas in uiterwaarden

Schelpenstrandje

Direct aan het Markermeer was een schelpenstrandje. Hier zie je vaak kite surfers. Tussen de schelpen waren nog geulen waar water in was blijven staan. Een mooie plek dus om met reflectie te werken. Op de eerste foto kwam net een vliegtuig voorbij. De piloot was zo aardig om af te buigen toen ik riep dat hij op moest hoepelen, maar we hebben toch nog maar een tweede foto gemaakt. De kleine streepjes in de lucht zijn sterren.

Ball of Light - schelpenstrand aan Markermeer  Ball of Light - schelpenstrand aan Markermeer

Skyline Warder

Als toetje maakten we nog één foto. Een ball of light met op de achtergrond de skyline van Warder. Het oh zo herkenbare kerkje steekt overal mooi bovenuit! Ook nu kwam er weer een vliegtuig voorbij. Ik dacht dus zeker een grote rode streep langs de daken te krijgen, maar blijkbaar is rood toch wat minder opvallend dan wit. Er is niets van te zien!

Ball of Light - Warder skyline

Bewogen foto’s en niet zulke perfecte ballen, misschien moeten we toch nog wat vaker oefenen. Maar het was weer erg leuk! Peter, weer heel erg bedankt voor de gezellige avond! De volgende keer nemen we glühwein mee …