Amsterdam Light Festival vlinder lampjes

Hoe fotografeer je het Amsterdam Light Festival

Toen ik afgelopen week met vrienden naar het Amsterdam Light Festival ging zag ik heel veel mensen met een statief sjouwen. Ik had ervoor gekozen om dit niet te doen en ik heb er geen moment spijt van gehad. Je kan op het festival prachtige foto’s maken zonder een statief als hulpmiddel.

Amsterdam Light Festival Munt toren

Deze foto maakte ik vanaf de Stopera richting het Muntplein. Het was al behoorlijk donker, maar omdat veel gebouwen uitgelicht zijn kreeg ik toch een mooi resultaat. Ik heb een camera waar je de ISO vrij hoog op kan voeren zonder al te veel ruis te veroorzaken. Mijn instellingen waren ISO 3200, 70mm, f.2.8 en 1/80 sec. Met dit brandpunt en deze sluitertijd kan je bewegingsonscherpte krijgen, maar omdat ik een brugleuning als steuntje heb gebruikt viel dat hier gelukkig mee. Mij omdraaiend keek ik uit op een draaiend hart dat verschillende vlaggen liet zien en daar tussendoor mooie kleurencombinaties. Pepflessen werkten als vergroter van de LEDlampjes. Ik liet mijn instellingen gelijk aan de vorige foto, ik heb alleen wat verder uitgezoomd.

Amsterdam Light Festival Stopera hart vlaggen  Amsterdam Light Festival Stopera hart vlaggen 2

Ook hier heb ik de leuning als steuntje gebruikt, en dat was genoeg om zelfs de gebouwen op de achtergrond scherp te houden.

Amsterdam Light Festival bench StoperaAmsterdam Light Festival licht robot Stopera
Bij de Stopera was ook een stand (het ‘hart’ van het festival) met een prachtige ronde bank waar de lampjes weerkaatst werden in de de banen van het plexiglas. Daarnaast stond iemand in een zeer apart pak om met mensen op de foto te gaan. Het bankje was een leuk foto oblect. Je moet keuzes maken, wil ik de lampjes scherp of de banen? Ik heb beide geprobeerd en vond dit de mooiste. De kleuren kwamen in eerste instantie niet goed uit. Het is LED licht. Van je standaard instellingen op je camera komt daglicht hier het dichtste bij. Stel je witbalans dus in op daglicht om de kleuren goed te krijgen. Ik heb mijn instellingen gelijk gelaten, alleen wel flink ingezoomd (70mm) om minder scherptediepte te krijgen. Ik leunde op de bank als houvast. Bij deze lichtjes robot was een brandweerpaaltje mijn statief.

We liepen verder langs de Amstel. Daar zagen wij een enorme golf van lichtjes die over alle langsvarende rondvaartboten sloeg. De meeste boten hadden hun lichtjes uit zodat de passagiers alles goed konden zien. Wel jammer was dat er zoveel rondvaartboten voeren dat het onmogelijk was een foto te maken zonder een boot in beeld.

Amsterdam Light Festival wave bridge  Amsterdam Light Festival wave bridge 2

Verder weg boven de Amstel stond een soort vuurtoren. Hij veranderde telkens van kleur. Wij vonden de oranje versie het mooist omdat die bij de omliggende bestaande verlichting pastte. Alleen jammer dat de reflectie in het water niet ook oranje was.

Amsterdam Light Festival vuurtoren

Amsterdam Light Festival Hermitage

Door richting de Hermitage. We volgden de lantarentjes en kwamen bij een geweldige krachtpatser. Dit was meteen de uitdaging van de avond. ISO helemaal op zijn hoogste stand (25600 al geloof ik dat niet helemaal), diafragma wijdopen en 1/80s. Dan nog was het zwarte beeld erg donker, maar door op de computer de hooglichten wat op te lichten kwam er toch vorm in. Ik vond het niet zo’n mooie foto, maar het geeft wel een goed beeld.

In het parkje op de binnenplaatAmsterdam Light Festival kerstboom recycleds achter de Hermitage was een leuk project door kinderen. Er stonden verschillende kerstbomen uit gerecycled materiaal en lampjes. Het meest kerstig vonden wij de groene boom van beschilderde 2 liter melkpakken. Ook vond ik de boom van stukjes plastic zakkenAmsterdam Light Festival 2014-2015-12 en verpakkingen erg mooi. ISO weer naar 3200 … Wanneer je uit het recyclebos liep stond je tegenover een enorme caleidoscoop. De vlakjes bestonden uit foto’s. Die vormden een steeds wijzigend mozaiek. Prachtig! Dit was zo’n enorme lichtbron dat ik zelfs met mijn iPhone fatsoenlijke foto’s kon maken. Gelukkig maar, want het mooiste is natuurlijk om dit te filmen. Dat kon ook met mijn telefoon.

Amsterdam Light Festival 2014-2015-14Amsterdam Light Festival 2014-2015-13

We lopen richting Hortus. We worden naar rechts gestuurd, maar zijn burgerlijk ongehoorzaam en gaan dus eerst naar links. Hier staat een rechthoekige constructie van lijnen met lampjes waar een pad doorheen loopt. Wanneer je van buiten naar het ‘blok’ kijkt zie je zwarte vormen van mensen er in verschijnen. Jammer dat er dan iemand middenin blijft staan die met zijn mobiel als zaklamp een hele brochure gaat voorlezen. Vanaf dit blok zie je het volgende object al wachten aan de overkant.

Amsterdam Light Festival

Teruglopend naar de originele route zien we vanaf de Wibautstraat dat de brug met de golf er zo nog beter uitziet … de straat dus maar even over gerend om vanaf hier ook nog een foto te maken. Leuk met die brug ervoor en silhouetten van kijkers op de brug.

Amsterdam Light Festival

We lopen richting de Hortus langs een bouwwerk (een soort yurt) van verlichtte fietswielen. Het wisselt van kleur tussen rood-wit-blauw en oranje. Het is een geliefd object bij fietsers die hier selfies maken. Ik heb mijn camera inmiddels standaard op ISO 3200, f 2.8 en 1/80 s. staan. Dit werkt voor bijna alle lichtobjecten.

Amsterdam Light Festival re(bi)cycle

Amsterdam Light Festival Artis
We worden langs de Hortus geleid (nee u mag er hier niet in) naar Artis. Op het plein is het restaurant een zee van sfeervol licht. Maar, dit is niet het Amsterdam Light Festival object. Aan het einde van het plein, boven de vijver van de flamingo’s hangen blaadjes. Ze worden subtiel verlicht en wiegen zachtjes heen en weer op de wind. Prachtig, maar helaas niet echt in een foto te vangen en te donker voor een filmpje. We lopen weer terug over het plein, langs een kar waar Glühwein verkocht wordt.

Amsterdam Light Festival Artis Amsterdam Light Festival Artis

We steken vanaf de hoofdingang van Artis de straat over en lopen naar het park. In deze straat zijn verschillende dingen te zien, maar er lijkt ook veel verwaaid te zijn. Wat in ieder geval op de foto kan zijn de mooie glas-in-lood-ramen. Bij de ingang van het park is een enorme lichtbak waar mensen zelf driehoekige plakkertjes kunnen verschuiven om zo hun eigen vormen te creëren. Van een afstand kan je al zien hoe populair dit is.

glas-in-lood

Wij lopen door, het park in en komen bij de vlinders aan. De vlinders veranderen een aantal keren van kleur. Wij vinden de regenboog het mooist. Nadat ik wat foto’s heb genomen komen wij erachter dat je de kleurveranderingen zelf kan aansturen! Je moet inloggen op een speciaal netwerk en dan naar hun website gaan. Daar ontdekken we een setting die we nog niet gezien hadden – vuurwerk! Her en der ploppen vlinders aan in verschillende bonte kleuren. Niet te fotograferen, maar wel onze nieuwe favoriet.

Amsterdam Light Festival vlinder lampjes regenboog

Ook in het park, een enorme krans van lichtjes met een strakke cirkel erboven. Het is inmiddels zo donker dat je op de foto echt alleen nog maar de lichtjes ziet – ze lijken in de lucht te zweven. We worden naar de Hortus geleid waar een enorm kampvuur ons tegemoet straalt.

De hortus zelf viel ons wat tegen, ook niet echt het fotograferen waard. Op de brug naar buiten bleven wij nog even kijken naar de lichtslangen die door het water gleden. Dat was wel leuk, maar ook niet zo geschikt voor op de foto. Inmiddels hadden wij flink honger, dus eerst naar de Zeedijk om een heerlijke chinese maaltijd te nuttigen. Toen onze buiken gevuld waren en onze voeten weer bijgekomen wilden wij alleen nog kijken of de geruchten waar waren. Er scheen een spookschip te zijn bij het Scheepvaartmuseum. Mijn studiomaatje, die ook rondvaartschipper is, had beweerd dat je dat schip alleen vanaf het water kon zien. Gelukkig was er een houten pier die heel ver het water in stak, want dit hadden wij toch niet willen missen!

spookschip Amsterdam Light Festival 2014-2015

Je kan het Amsterdam Light Festival nog bekijken tot 18 januari 2015. Voor meer informatie: Amsterdam Light Festival

Veel plezier!
Heb je ook mooie foto’s gemaakt? Plaats een link in de reacties …

1 Reactie
  • Freya

    27 december 2014 at 23:00

    Let op! Ik hoorde dat de wandelroute nog maar tot 4 januari te bezichtigen is. De vaarroute is wel tot de 18e open. Veel plezier!!