Hoe kies je een fotograaf?

Fotograaf is een vrij beroep, dat betekent dat iedereen zich fotograaf mag noemen. Lastig voor de klant, want hoe weet je of iemand goed werk levert? Hier een paar tips om jullie te helpen bij je keuze.

Er zijn heel veel verzamelwebsites voor fotografen. Realiseer je dat iedereen een plekje op deze websites kan kopen en dat er meestal geen kwaliteitscontrole plaatsvindt. Je kan dus eigenlijk beter zelf op zoek.

Bekijk de website van de fotograaf. Ziet het er professioneel uit? Vind je de foto’s op de website mooi en zijn er genoeg verschillende foto’s te zien? Helaas zijn er ook fotografen die het werk van anderen op hun website zetten en doen alsof het hun eigen werk is.

Je kan natuurlijk ook om je heen vragen of mensen goede ervaringen hebben met een fotograaf. Veel van mijn klanten komen via via. Ze hebben bij iemand anders mijn foto’s gezien of van familie of vrienden gehoord dat ik goed werk lever. Dit is eigenlijk de meest betrouwbare manier om een fotograaf te vinden.

Zoek je een fotograaf voor een bruiloft, feest, uitvaart o.i.d., dan kan je ook vragen aan je wedding planner, locatie beheerder of uitvaart verzorger of zij een goede fotograaf kennen. De professionals in het vak hebben vaak een eigen netwerk.

Kijk of je recensies kan vinden over de gevonden fotograaf. Kijk of iemand overwegend goede recensies heeft en de recensies ook werkelijk door klanten geschreven lijken te zijn. Bij een enkele slechte recensie tussen veel goede recensies hoef je je geen zorgen te maken.

“Freya heeft fantastisch werk geleverd. Het is een fijne vrouw om op een belangrijke dag als je bruiloft erbij te hebben. Ze heeft ons verhaal op een prachtige manier gefotografeerd. Ze weet de juiste sfeer te fotograferen. In de foto’s zie je details terug, die anderen misschien niet direct zijn opgevallen. We zijn erg blij met onze foto’s, een mooie manier om terug te kijken op onze bijzonder mooie en vooral gelukkige dag!”

Vind je het nog steeds moeilijk inschatten? Bij veel fotografen kan je, zeker voor een grotere reportage, vrijblijvend even komen kennismaken.

Zoeken jullie specifiek een trouwfotograaf? Lees dan ook even mijn andere blog ‘Een trouwfotograaf, hoe kies je die?’
Wanneer jullie een afscheidsfotograaf zoeken kan je kijken op de website van het Nederlands Collectief van Afscheidsfotografen. Hier vindt wel een grondige kwaliteitscontrole plaats voordat men wordt toegelaten.

(Met dank aan mijn klanten voor de actiefoto’s! – heb jij ook een leuke actiefoto van mij? Stuur hem naar info@freyafotografie.nl)